Goede voornemens...

Goede voornemens. Ik doe er aan. Vind het geweldig. Met de beste intenties je voornemen iets te doen of te laten. Een klein, nieuw startje, elke dag. "Vandaag gá ik mijn toneelboekje openslaan om tekst te leren!" "O nee, vandaag ga ik het boekje eerst opzoeken." "Of nee, vandaag ga ik opruimen en vanaf nu, vanaf nu ben ik een net en opgeruimd persoon!"
Wekelijks kun je ook beginnen met goede voornemens. Bij voorkeur op zondagavond. "Vanaf maandag ga ik door de week geen wijn meer drinken en geen nootjes meer eten." Gelukkig is het nu nog zondagavond en neem ik er nog even eentje, voor het afleren. Want morgen.....

Vandaag, oudjaarsdag, is voor mij dan ook de perfecte dag om een lijst met goede voornemens te maken. Tussen het oliebollen eten en de top 2000 in.
Zo ga ik in 2020 bijvoorbeeld élke week een blog schrijven. Dus niet wanneer ik tijd heb, zin heb, of er aan toe kom, nee: elke week! Houden jullie het met me in de gaten?
Ik was na m'n open brief aan Alexander (nee, nog niets van 'm gehoord, hij is nog aan z'n voorstelronde bezig denk ik..) een beetje uitgeschreven.
Ik ga ook in 2020 afvallen. Niet van een tafel of uit een race maar gewichtstechnisch. Ik denk dat dat het meest voorgenomen voornemen is in onze westerse wereld, maar bij mij is het écht nodig. De feestdagen waren weer zo gezellig knus met een wijntje als het begon te schemeren, of s' avonds bij Netflix of het kerstdiner. Chipjes erbij, worstje, kaasje. Pfft.
Dus sporten en afvallen. Fit worden, niet s' ochtends krakend en steunend uit bed rollen maar zingend en dansend aan de dag beginnen, yeah! (Je kunt ook te ver gaan Nauta!) Gewoon fit worden.
En als ik dan ben afgevallen en er afgetraind uitzie ga ik ook wat minder vaak die saaie spijkerbroek met trui dragen. Ik word denk ik dan zo'n goedgeklede, inspirerende vijftiger met gave outfit die gefotografeerd wordt op straat. Als voorbeeld voor de fashionista's en de influencers. Ja, ik begin wat door te slaan, ik merk het.
Vijftiger, ja dat las u goed. Mijn voornemen is namelijk ook om begin januari vijftig te worden. Dat voornemen volhouden ga ik wel redden, denk ik. Tweede week januari, ja, moet haalbaar zijn.
Ik ga ook meer creatief bezig zijn, meer fotograferen én botanisch tekenen!
Wat me ook goed lijkt is om te minderen met meningen en het uitdragen daarvan. Omdat ik vijftig ben, bijna, moet dat lukken want wijsheid komt met de jaren.
Ik kan me niet steeds stilhouden want soms heb ik zulke goede meningen, die moeten er gewoon even uit. Maar over het algemeen zal ik proberen m'n mond wat vaker te houden.
Ik ga ook elke dag een compliment geven. "Wat zie je er gooooed uit!" Dat kan ik dan ook altijd nog tegen mezelf zeggen want tegen april, maart hoop ik wel die slanke, inspirerende voorbeeldvrouw te zijn. Anderen zullen het dan denk ik ook heel vaak tegen mij zeggen. Nu al zin in!
Maar ik zal het ook vaker tegen anderen zeggen. Best lastig soms om een compliment te geven. Toch is het zo fijn ontvangen. Ik zelf fleur er altijd helemaal van op. Dus echt doen!
In 2020 gaat er even niemand erg ziek worden en er gaat ook niemand heen. Nergens. Dat neem ik mij ook even voor. Dus. Dat was ik vorig jaar vergeten, nou je ziet wat er toen gebeurd is. Er gaan ook even geen mensen bij elkaar weg of met ruzie uit mekaar. Dat gaan we ook even niet doen aankomend jaar. Iedereen die radicaal is of extreem gaat aankomend jaar even dimmen en zich normaal gedragen.
Goh, ik word al helemaal blij van m'n voornemens! Het is dan nu nog zaak om het allemaal vol te houden. Misschien moet ik er voor het gemak wat realiseerbare voornemens bij doen...Ik ga in 2020 minimaal twee keer vaker ramen wassen. Ik ga in 2020 minimaal vijf keer per dag een wasmachine vullen.

M'n lijstje is wel zo'n beetje klaar. Ik heb nog de hele dag. En anders kan er op 3 januari of 8 maart altijd nog een aanvulling bij. Of een uitbreiding.
De intentie is er. Of alles lukt...ik kan het niet beloven. Maar de intentie is er.

Een fijn 2020 allemaal.