De kleine dingen die het doen.

 

Echt zo’n ouwewijvenopmerking: “het zijn de kleine dingen die het doen”.

Ik hou van groot. Grote gebaren, veel drukte en meer. Niet twee aardappeltjes maar acht (“welk weeshuis denk jij nog te moeten voeden mem?”), niet een wijntje maar drie. Niet fluisteren maar klepperen en roepen. 

Maar. Ik heb een tijdje terug een bepaalde leeftijd bereikt. En ik merk, en misschien was dat altijd al zo maar was ik me er nooit zo van bewust, dat je soms van kleine dingen zo blij kunt worden.

Ik had een tijd te weinig theelepeltjes. En elke dag zaten die laatste drie theelepeltjes net bij de vuile vaat als ik koffie wilde gaan drinken. Blèh, life sucks.

Maar het bleef bij te weinig theelepeltjes. Ook aan ongemak wen je. Tot ik op een dag met afgepast geld en zonder pinpas naar de Action ging (iedereen weet dat je nooooit met teveel geld naar de Action moet gaan!) en niet één maar zelfs drie pakjes theelepels kocht. En elke dag dat ik nu koffie ga drinken trek ik met een gelukzalige glimlach de besteklade open. Soms pak ik van puur geluk nóg een theelepeltje.

We hadden een tijd een kapotte vaatwasmachine. Het was de derde al en we dachten ondertussen dat het aan de leidingen of de afvoer lag. En dus lieten we het even en gingen we met de hand afwassen. Dat kon best vond ik als moeder zijnde. Leerzaam, zuinig en niks mis mee. Zolang er nog kinderen in huis zijn. Maar als die uitvliegen...Je kunt ze moeilijk op vrijdag verwelkomen met een aanrecht vol vuile vaat van vier dagen (ongeacht hoeveel schone theelepeltjes je nog hebt) En je het op een gegeven moment dus steeds vaker zelf moet doen..bleh! En we kochten dus een tweedehandsje van € 100,—. En hij doet het fantastisch! En elke dag stroomt mijn hart over van geluk als ik vieze vaat in de machine zet. En word ik nog blijer als ik het er blinkend schoon uithaal. Ultiem geluk. Het zijn de kleine dingen. 

 

Vanochtend werd ik wakker en het had gevroren, het gras was wit en de takken berijpt. De wereld was even stil en gedempt. Vredig. Discussies verstomd, geschreeuw verstild en iedereen gelukkig.

Dat zijn geen kleine dingen, zoals theelepeltjes of een tweedehands vaatwasmachine.

Dat zijn grootse dingen. Hele grootse dingen.

Groot geluk. Het zijn dus de kleine dingen die het doen maar ook de grote...